Spanje - Tenerife 2007 Wandelingen

  Bronnen
  22 Guergues Pad
  5 Órganos Trail
  46 Roques de García
  0 Aan de voet van de Teide
  39 Grote Faro de Anaga Rondwandeling
  20 Risco Trail – van Buenavista naar Teno Alto
  50 Huevos del Teide en Montaña Blanca, 2750 m
  31 Van Punta del Hidalgo naar Chinamada
  23 Masca Kloof
  15 Montaña Reventada, 2230 m
  14 Volcán Garachico (Montaña Negra), 1401 m
  52 Van Pico del Teide, 3718 m, richting Pico Viejo, 3134 m
  34 Van Taborno naar Playa de Tamadite
  21 Van Teno Alto richting Punta de Teno
  41 Van Igueste richting Playa de Anteguera
 
Bronnen
Voor de wandelingen hebben we gebruik gemaakt van “Tenerife, Klaus and Annette Wolfsperger, Rother Walking Guide, 2004”. Hieronder volgt een beschrijving van de wandelingen die we gemaakt hebben, met overnames uit en aanvullingen op het wandelboekje en gps-coördinaten die we hebben vastgelegd.
 
22 Guergues Pad
Deze wandeling begint bij Mirador de Masca, vanwaar je een mooi uitzicht op Masca hebt. Je begint met lopen over een bergrug tussen twee kloven, de Barranco de Masca en de Barranco Seco. Eerst zijn er uitzichten in de diepte van de twee kloven, daarna op de Teide, La Gomera en de zuidwestkust. De looptijd is 4 uur en het hoogteverschil is 500 meter. ‘s Morgens staat bij het startpunt een auto, van waaruit eten en drinken voor wandelaars wordt verkocht. ‘s Middags is die verdwenen, maar bij de iets hoger gelegen pas is een barretje. Het startpunt is bij Mirador de Masca, op 001 aan de weg van Santiago del Teide naar Masca (TF-436). De pas Degollada de Chèrfe is zelf een uitzichtpunt en het eerstvolgende uitzichtpunt daarna is Mirador de Masca. Het is te herkennen aan de gebouwen die bij de volgende bocht al te zien zijn. Loop over de harde weg naar beneden, tot het einde van de eerstvolgende haarspeldbocht naar rechts. Daar gaat links een zandweg naar de gebouwen, met een bord dat je het terrein niet mag betreden. Volgens het boekje heet dit Casas de Araza, maar dat blijkt verder nergens uit. Net rechts van de zandweg is er ook een pad en dit ga je in. Volgens het boekje zou er een splitsing moeten komen en zou het pad met oranje stippen gemarkeerd zijn, maar dat is ons ontgaan. Er waren met name groene stippen en later ook enkele witte en oranje. Door de stippen en steenmannetjes te volgen, kun je de hele wandeling lopen. Herkenningspunten zijn een paar kleine grotten, een hek waar je doorheen moet en de top op 1034 meter (002), waarvoor je een klein stukje naar rechts van het pad moet afwijken (wel gemarkeerd). Na de top gaat de wandeling nog een half uur verder langs twee vervallen finca’s. Bij de tweede finca op 003 is het eindpunt. Daar draai je om en neem je dezelfde weg terug.
 
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
 
5 Órganos Trail
Deze wandeling begint niet heel bijzonder, over een breed bospad. Daarna komt er een flinke klim door het bos, dus lekker in de schaduw. Boven begint het mooiste deel van de tocht, met prachtige uitzichten op de Teide en het Orotavadal. Aan het eind is er een niet al te zware afdaling. De totale wandeling duurt 4 uur en het hoogteverschil is 450 meter. Bij het begin- en eindpunt van de wandeling is een barretje en er is ook een grote picknickplaats.

De wandeling start bij de Zona Recreativa la Caldera aan de TF-21 net voorbij Aguamansa. Na de hoofdweg moet je een stukje doorrijden naar de parkeerplaats op 004. Daar is ook een bushalte.

Vanaf de parkeerplaats volg je de verharde weg naar links, voorbij het restaurant. Kort daarna neem je links een breed bospad, met een bordje Órganos erbij. Na ongeveer drie kwartier ga je bij 005 rechtsaf omhoog een wandelpad op. Na een kwartier kom je op 006 bij een bospad. Daar ga je even naar rechts. Het pad gaat met een bocht naar links en in die bocht neem je een volgend pad rechts naar boven. Na weer een kwartier kom je weer bij een bospad op 007. Daar ga je rechtsaf en volgt het pad tot er op 008 een duidelijk pad naar rechts gaat. Net ervoor lijkt er ook al een pad naar rechts te gaan, maar het juiste pad blijft duidelijk zichtbaar en is aangegeven met steenhoopjes. Na een laatste flinke klim kom je bij een uitzichtpunt op 009. Daarna is het nog zo’n 10 meter naar rechts en je bent bij de Órganos Trail. Daar ga je rechtsaf en volgt het pad. Je komt langs drie uitzichtpunten, waarvan de laatste (010) de mooiste en de tweede de minste is. Ga bij het laatste punt vooral even kijken wat verder over de rotsen! Na het laatste uitzichtpunt kom je een klein half uur later op 011 bij een kruising van paden. Daar ga je rechts naar beneden. Dit pad blijf je volgen (je steekt een keer een bospad over en negeert zijpaden), totdat je terugkomt op het brede bospad waar je begonnen bent op 012. Daar ga je naar links en 10 minuten later ben je weer bij de parkeerplaats.

 
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
 
46 Roques de García
Deze wandeling loopt langs hele bijzondere rotsformaties. Het is een toeristische trekpleister, maar al na enkele minuten lopen laat je bijna alle toeristen achter je en is het een schitterende wandeling. De tocht duurt 1,75 uur en het hoogteverschil is 150 meter. Vlakbij de Roques de García ligt het Parador Hotel, met een horecagelegenheid voor toeristen.

Achteraf zijn we van mening dat het een goed idee is om deze wandeling te combineren met de kabelbaan de Teide op.

De wandeling start op de grote parkeerplaats aan de TF-21 op 013 tegenover het Parador Hotel.

Vanaf de parkeerplaats loop je via het pad rechts van de rotsen. Je volgt het pad gewoon om de rotsen heen. Je moet in de gaten houden dat je rechts langs de kathedraal moet als er meer paden komen en tenslotte dat je links omhoog moet naar de groenblauwe rotsen “Los Azulejos”. Dat is even een aardige klim, waarbij je je op een gegeven moment afvraagt waar de weg gebleven is. Als je gewoon het pad naar boven blijft volgen, bereik je al snel de TF-21 waar je een stukje naar links moet om weer bij de parkeerplaats te komen. Wij pauzeerden op 014, vlakbij de kathedraal.

 
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
 
0 Aan de voet van de Teide
Deze wandeling volgt één van de weinige paden dwars door de lavavelden. Heen heb je zicht op de Cañadas en terug op de Teide. Het stuk dat wij gelopen hebben duurt ongeveer 2 uur en hoogteverschil is er nauwelijks. Er is horeca bij de kabelbaan.

De wandeling start vanaf de TF-21 direct onder het kabelbaanstation op 015. Daar is ook een parkeerplaats.

Volg vanaf de parkeerplaats gewoon het pad (sendero 16). Wij liepen tot 016 en draaiden daar weer om.

 
foto
foto
foto
foto
foto
 
39 Grote Faro de Anaga Rondwandeling
Deze wandeling is van de categorie zwart, vanwege de zwaarte. Moeilijke stukken zijn er niet, maar er moet veel geklommen en gedaald worden. De wandeling begint met een relatief korte klim door het bovenste stuk van een barranco, deels door laurisilvabos. Daarna volgt een hele lange, maar niet zo steile afdaling richting de zee. Daar begint een heel mooi stuk langs de kust, waarbij wel steeds geklommen en gedaald moet worden, maar dat niet heel zwaar is. Na de vuurtoren komt er een relatief korte afdaling. Een stevige klim van een uur door een mooie barranco is het laatste deel van de tocht. De totale wandeling duurt 4,75 uur en het hoogteverschil is 1100 meter. In Chamorga, het begin- en eindpunt, is een barretje.

Het startpunt van de wandeling is het einde van de weg door het Anagagebergte (TF-123) bij het kerkje in Chamorga op 017.

Tegenover het kerkje gaat een bestraat pad met een ijzeren leuning scherp links naar boven. Al snel wordt het een onverhard pad omhoog door de barranco met wat landbouw. Hou al snel links aan en ga een laurisilvabos in. Hier klim je verder, tot je op 018 in een zadel tussen twee bergtoppen komt. Hier kruis je een ander pad, maar ga je gewoon rechtdoor, naar beneden. Nu komt een hele lange afdaling naar het gehuchtje El Draguilo. Bij een drakenbloedboom komt het pad op de verharde weg van het dorp. Hier gaat ook een pad naar rechts, de barranco in. Dat pad moet je nemen. De kaart in het boekje is hier wat onduidelijk. Het lijkt alsof je de verharde weg even moet volgen, maar dat is niet zo. Net de barranco uit, op 019, namen wij een pauze, met zicht op het gehuchtje en de kust verder naar het westen. Verder is het een kwestie van gewoon het pad volgen, langs het gehucht Las Palmas en een rots met woningen en een druivenpers. Tenslotte kom je uit bij de vuurtoren op 020. Daar zitten heel veel hagedissen, die graag iets te eten van je krijgen. Na de vuurtoren vervolg je het pad tot een splitsing met borden. Daar ga je naar rechts om te beginnen aan de klim terug naar Chamorga. Eén keer tijdens de klim is het onduidelijk of je het rechter- of linkerpad moet nemen. Het linkerpad is het juiste.

 
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
 
20 Risco Trail – van Buenavista naar Teno Alto
Deze wandeling bestaat grotendeels uit een klim door een mooie barranco met mooi uitzicht op de noordwestkust. Aan het einde kom je op een groen plateau en daarna is het nog een klein stukje naar Teno Alto, waar twee barretjes zijn. De wandeling duurt 4 uur en het hoogteverschil is 700 meter.

Het startpunt van de wandeling is op 022 aan de weg van Buenavista del Norte naar Punto de Teno, tussen km 2 en 3 (TF-445). Het startpunt is met name te herkennen aan de grote watertanks en aan een wandelbordje dat wijst naar Teno Alto (2 uur). Bij het startpunt is parkeergelegenheid.

Ga het pad in langs de watertank (volg dus het bordje) en volg de groene markering tot aan Teno Alto. Op 023 kom je in de klim bij een terras, waar je links moet aanhouden. Even verderop moet je juist rechts aanhouden (dit is aangegeven door een steenrand voor het pad dat je niet moet hebben). Op 024 ben je boven, bij een bijeenkomstplaats van de Guanchen. Via een pad naar rechts kun je een uitstapje maken naar Roque el Toscón op 025, wat zeker de moeite waard is. Daarna volg je de groene markering de andere kant de helling op. Je komt bij een kruisend pad en daar ga je rechtsaf. Het pad leidt je over een zadel (ga niet rechtdoor naar de volgende top), wat naar links. Je komt bij een kruising van wegen, waar je rechtdoor via een soort “lavagoot” een stukje klimt, totdat je weer bij de asfaltweg komt. Die volg je naar links, tot in Teno Alto (026). Door Duitsers hebben wij ons laten vertellen dat het barretje aan de rechterkant van de weg het goedkoopst is en lekkere kaas heeft. De terugweg gaat via dezelfde route als de heenweg.

 
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
 
50 Huevos del Teide en Montaña Blanca, 2750 m
Deze wandeling loopt door het vulkaanlandschap, waar je de hele tocht over uitkijkt. Je stijgt bijna continu, maar meestal heel geleidelijk, zodat het niet zwaar is, zelfs niet aan het einde. Door de lengte is het toch best een flinke wandeling. Het uitzicht op de top is de moeite waard en net daarvoor zie je de “eieren van de Teide” (zwarte ronden lavastukken in het verder rode landschap). De totale wandeling duurt 4,75 uur en het hoogteverschil is 700 meter. Vlakbij het bezoekerscentrum zit een horecagelegenheid, maar toen wij terugkwamen, was die gesloten.

De wandeling start bij het bezoekerscentrum El Portillo aan de TF-21 op 027.

Je loopt naar de ingang van het bezoekerscentrum en neemt het pad direct links van het bezoekerscentrum. Al snel wordt het pad aangeduid met sendero 6 en die blijf je volgen, bij een paar splitsingen/kruispunten. Bij 028 kom je op de Teidetrack, waar de wandeling overgaat in sendero 7, naar boven. Bij 029 stopt het brede pad en begin je aan het laatste kwartier tot de top naar links. Eerst is er een voortop op 030 en de echte top (met het uitzicht) is op 031. Je loop dezelfde weg weer terug.

 
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
 
31 Van Punta del Hidalgo naar Chinamada
Deze wandeling klimt vanaf zeeniveau naar een dorp met rotswoningen en een uitzichtpunt. De klim gaat door een mooie barranco. Onderweg is er uitzicht over de kust en in de buurt van het dorp kijk je over de omringende vallei met enkele huisjes en terrassen. De wandeling uit het boekje loopt nog verder door, naar Las Carboneras, maar wij zijn omgedraaid in Chinamada. Voor ons was de looptijd 3,5 uur met een hoogteverschil van 500 meter. In Chinamada is een bar/restaurant.

Het startpunt van de wandeling is het verkeersplein/de rotonde aan het eind van de hoofdweg door Punta del Hidalgo (TF-13) (geen gps-coordinaat).

Het pad naar Chinamada is aangegeven en heel makkelijk te volgen. Vanaf het verkeersplein/de rotonde loop je een heel klein stukje de asfaltweg min of meer rechtdoor in. Bijna direct zie je een bordje dat naar Chinamada wijst rechtsaf. Daarna kan het niet meer fout gaan. Chinamada is op 032. In Chinamada is het uitzichtpunt Mirador Aguaide aangegeven, wat niet ver lopen is. De terugweg is hetzelfde als de heenweg.

 
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
 
23 Masca Kloof
Deze wandeling is een afdaling door een prachtige kloof met indrukwekkende hoge rotswanden en veel geklauter door de rivierbedding. De kloof eindigt aan zee met uitzicht op La Gomera. De terugweg is hetzelfde als de heenweg, tenzij je ervoor kiest om de boot te nemen, die je vooraf moet reserveren, naar Los Gigantes. Heen en terug duurt de wandeling 5,5 uur en het hoogteverschil is 600 m. Hoewel dit volgens het wandelboekje een zwarte wandeling is, vonden wij hem meevallen. In Masca zijn er diverse horecagelegenheden.

Het startpunt van de wandeling is Masca. Parkeren moet aan de doorgaande weg bij Masca (TF-436), omdat je met de auto het dorp niet in mag. Het handigste is om te parkeren bij het middelste deel van het dorp, omdat dat de plek is waar je omlaag moet. Wij parkeerden op 034.

Net van de hoofdweg af is de kapel, die het startpunt is van de wandeling. Je moet het pad/weggetje het dorp in volgen naar het deel van het dorp op een klif, eerst naar beneden, daarna wat naar rechts. Onderweg daar naartoe staat de wandeling door de Mascakloof naar links al aangegeven. Verder is het een kwestie van het pad volgen (af en toe zijn er meerdere mogelijkheden, die allemaal naar hetzelfde punt leiden) tot het einde van de kloof op 035. De terugweg volgt dezelfde route.

 
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
 
15 Montaña Reventada, 2230 m
Deze wandeling loopt door het vulkaanlandschap naar een berg met mooi uitzicht. De klim valt erg mee, maar was in ons geval lastig vanwege de harde wind. De wandeling duurt 2,5 uur en het hoogteverschil is 400 m. Horeca is er niet in de buurt.

Wij hebben de wandeling gecombineerd met wandeling 14 en dat is goed te doen.

Het startpunt van de wandeling ligt aan de weg van Chío naar Boca de Tauce (TF-38) tussen 7 en 8 km, vlakbij het bord “Montaña Samara” op 036. De auto moet je hier gewoon langs de weg parkeren, waar niet zo veel ruimte is.

Als je het landschap een stukje in loopt min of meer richting Teide, kom je bij een bord bij een kruising. Daar begin je met het volgen van sendero 32. Sendero 13, die een andere kant op gaat, laat je links liggen (letterlijk). Daarna negeer je volgens het boekje twee zijpaden van links. Vervolgens kom je op een splitsing, die in het boekje niet wordt vermeld. Er staat wel dat je links van een lavaveld moet gaan en dat betekent dus dat je het linker pad moet nemen, nu wel sendero 13. Je moet dus niet rechtsaf, sendero 32, wat wij in eerste instantie hebben gedaan. Op 038 kom je op het punt waar de terugweg begint naar links, maar eerst begin je aan de beklimming van de top, door rechtsaf/rechtdoor te gaan. De top is op 037. Terug op punt 038 neem je het rechterpad. Na ongeveer 10 minuten hou je links aan en nog 10 minuten later kom je op een klein zadel. Hier kun je links een uitstapje maken naar Montaña de la Botija, wat zeker de moeite waard is. Vanaf het zadel ga je vervolgens naar beneden en hou je links aan, totdat je terug bent op het pad van de heenweg, dat je verder volgt terug naar de auto.

 
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
 
14 Volcán Garachico (Montaña Negra), 1401 m
Deze wandeling is een kort, gemakkelijk rondje door het zwarte vulkaanlandschap. De berg beklim je niet, omdat dat vanuit natuurbeschermingsoverwegingen niet meer is toegestaan. De wandeling duurt 1,25 uur en het hoogteverschil is 200 meter. Horeca is er niet in de buurt.

Wij hebben de wandeling gecombineerd met wandeling 15 en dat is goed te doen.

De wandeling begint bij de parkeerplaats van Zona Recreativa Las Arenas Negras. Vanaf de TF-373 is deze aangegeven. Om er te komen, moet je vanaf de TF-373 een behoorlijk stuk over een onverharde hobbelweg rijden.

Waar de weg de parkeerplaats op draait, gaat ook een weg min of meer naar rechts. Deze weg is versperd voor auto’s. Je gaat de weg in en komt al snel bij een verzameling blokhutjes op 039. Nadat je een lange blokhut bent gepasseerd, ga je naar rechts. Even later kom je voorbij toiletfaciliteiten aan de rechterkant. Een stukje verderop gaat het pad naar links en even omhoog naar een bergkam. Het pad wordt op een gegeven moment onduidelijk, maar dat geeft geen problemen, omdat de “dirt road” waarop je uiteindelijk uit moet komen, al op afstand herkenbaar is door het waterkanaal (witte rand). Op de “dirt road” ga je naar links. Enige tijd later neem je een duidelijk pad naar links, dat je terugbrengt bij de blokhutten op 039 en daarna bij de parkeerplaats.

 
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
 
52 Van Pico del Teide, 3718 m, richting Pico Viejo, 3134 m
Deze wandeling is ons niet gelukt. We hadden het plan om de afdaling van de Teide naar Pico Viejo, die volgens het wandelboekje zo’n 2 uur zou duren, op en neer te lopen vanaf de kabelbaan. Het eerste stuk van de wandeling loopt echter door enorme lavavelden met grote, vaak losliggende stenen, waar het vinden van het pad heel lastig is. Dit stuk is terug bijna niet te doen. Halverwege de lavavelden zijn we omgedraaid en het viel toen al niet mee om de weg terug te vinden. Van onderaf is het beduidend moeilijker om het pad te volgen dan van bovenaf. Als je van de Teide naar Pico Viejo wil lopen, is het noodzakelijk om na Pico Viejo verder af te dalen tot Boca del Tauce en vanaf daar vervoer te regelen terug naar de kabelbaan. Vanwege het oversteken van de lavavelden is dit volgens het wandelboekje een zwarte wandeling.
De enige wandelmogelijkheid als je met de kabelbaan omhoog en omlaag gaat, is op en neer naar Mirador de Pico Viejo en Mirador de Fortaleza. Dit is in totaal 1 uur lopen en hoogteverschil is er nauwelijks. Horeca is er bij het benedenstation van de kabelbaan.

Het is verstandig om, voordat je helemaal naar boven rijdt, te bellen met het informatienummer van de kabelbaan (922 010 445). Zo kun je vooraf (in het Spaans of Engels) informeren of de kabelbaan die dag in werking is. Ook al ziet het er vanaf de kust helder uit, het is toch mogelijk dat er te veel wind is en de kabelbaan gesloten is. Het kabelbaanstation is vanaf 9.00 uur geopend.

Achteraf zijn we van mening dat het een goed idee is om deze wandeling te combineren met de Roques de García.

De wandeling begint bij het bovenstation van de kabelbaan.

Twee bestrate paden leiden naar de miradors. Mirador de Pico Viejo is gelegen op 040. Mirador de la Fortaleza is te vinden op 044. Twee punten in de lavavelden zijn 041 en 042 en op 043 zijn wij omgedraaid (hemelsbreed maar 650 meter van het Mirador de Pico Viejo, maar wel een uur ploeteren enkele reis).

 
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
 
34 Van Taborno naar Playa de Tamadite
Deze wandeling begint met een makkelijke afdaling naar Afur, met prachtige uitzichten op de bergen en de dalen met dorpjes en terrassen. Daarna volgt de rest van de afdaling door een kloof, die wel aardig is. Wij hebben gekozen voor de alternatieve route, terug naar Taborno. Deze klim is steil, maar goed te doen en heel mooi. De totale wandeltijd is 4 uur en het hoogteverschil is 700 meter. In Taborno is een barretje, dat vanaf de hoofdweg met een bordje is aangegeven en ook bij de kerk in Afur is er één.

Een interessant alternatief voor de manier waarop wij de route hebben gelopen is om de auto te parkeren in Afur en daar met de wandeling te beginnen. Het eerste voordeel hiervan is, dat je de zware klim niet aan het einde hebt, maar de gemakkelijke afdaling. Het tweede voordeel is, dat als je het pad voor de klim niet kunt vinden, of als je de klim toch te lastig vindt, je kunt teruglopen naar Afur en niet de hele tocht terug hoeft te maken. Aan de andere kant is de afdaling van Taborno naar Afur zeker wel de moeite waard.

De wandeling begint in Taborno, zo’n beetje aan het einde van de weg (TF-138) op 045. Er zijn voldoende mogelijkheden om te parkeren.

Waar de weg in het begin van Taborno ruimte biedt om te keren met de auto en waar ook een bushalte is, gaat een bestrate camino vrij steil omhoog. Neem al na 10 meter een pad dat horizontaal loopt. Hou daarna twee keer rechts aan. Een stuk verderop bereik je een bergkam, nadat je door een hek bent gegaan. Op 046 dachten wij dat we er al waren, maar dat is nog voor het hek. Hier moet je dus gewoon het pad blijven volgen en niet linksaf gaan. De afdaling begint echt pas na het hek op 047. Op 048 kom je in El Frontón. Hier steek je het asfalt over en volg je het pad iets verder rechts naar beneden. Op 049 kom je in Afur. Hier is het boekje even wat onduidelijk. Als je bij het kerkplein omlaag gaat naar de asfaltweg, zie je daar een wandelbordje met daarop zowel Playa de Tamadite als Taborno. Die richting moet je volgen. Al snel daarna geeft een klein houten bordje met onduidelijke witte letters aan dat je het pad rechts naar beneden moet nemen. Een eind verderop staat nog een keer Playa Tamadite aangegeven. Daarna is het gewoon een kwestie van het pad volgen tot het strand. Om het pad voor de terugweg naar Taborno te kunnen vinden, is het van belang op de heenweg naar het strand het boekje goed te lezen en de plaats van het pad te bepalen:

Je passeert eerst een groot zwart rotsblok. Daarna een groot beige rotsblok, waar je scherp naar rechts gaat (laatste richtingaanwijzer naar het strand). Eerst een korte klim, dan over smalle rotstrapjes, die je naar het volgende bergkammetje brengen. Vanaf daar daal je steil af naar de bedding en neem je de linkerbedding. Je passeert nog twee bergranden en bij de laatste heb je zicht op het strand. Door terrassen leidt het pad je naar de volgende bergkam, een kleintje, met een klein rotsplateau. Hier gaan twee paden naar links (niet zo heel duidelijk, het pad naar linksonder, dat je niet moet hebben, is nog het duidelijkst). Het pad naar linksboven is de terugweg. Als je vanaf het strand pas gaat zoeken, is dat kans dat je het niet vindt best groot, want het is niet heel duidelijk. Het pad is wel aangegeven met een steenhoopje, iets boven ooghoogte. Het begin van het pad is behoorlijk dichtgegroeid, dus je moet in het begin even doorzetten. Het wordt al snel beter!

Het strand is op 050. Het punt 051 is onderweg tijdens de klim naar boven. In het boekje staat dat je in het begin bij twee vorken links moet houden. Deze komen nadat je de terrassen met rommel en vervallen bebouwing net bent gepasseerd. Voor na de twee vorken geeft het boekje nog meer aanwijzingen, maar eigenlijk komt het erop neer dat je steeds het hoofdpad moet volgen, totdat je links naar Taborno terugloopt op de plek waar je de eerste huizen bereikt. Vooral een vork rechts en daarna één links hebben wij helemaal niet herkend, maar we kwamen wel bij Taborno uit.

 
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
 
21 Van Teno Alto richting Punta de Teno
Deze wandeling is een afdaling over het plateau bij Teno Alto. Het is een leuke wandeling, omdat het een heel ander landschap is dan elders. Het lijkt een beetje op het landschap in Ierland. Het ligt wel vaak in de wolken, zodat je weinig ziet en het waait er hard. Vooraf voorspellen hoe het er zal zijn, is lastig. Wij zijn omgedraaid bij Roque Chiñaco, 555 meter, omdat we met de auto al naar Punta de Teno waren gereden en dat eigenlijk niet zo’n leuke plek vonden. Onze wandeltijd was 2,5 uur en het hoogteverschil was 250 meter. In Teno Alto zitten twee barretjes.

Achteraf lijkt het ons een goed idee om deze wandeling te combineren met wandeling 22, de Risco Trail. Je gaat dan via 22 omhoog naar Teno Alto en via 21 terug. Het nadeel van deze mogelijkheid is wel dat je nog een uur terug moet naar de auto over een asfaltweg (naar rechts). Op zich is dat best een mooie route, met uitzicht op zee, maar er zitten smalle, donkere tunnels in, de weg is smal en er rijden best veel auto’s, dus het is gevaarlijk. Op de asfaltweg naar links komt je uiteindelijk bij Punto de Teno, met vuurtoren en strandje.

De wandeling begint in het “centrum” van Teno Alto, bij twee barretjes op 052, zo’n beetje aan het einde van de weg naar Teno Alto (afslag van de TF-436). Hier is voldoende parkeerplaats.

In het boekje staat dat je de asfaltweg rechtdoor moet volgen, er zou een bordje bij staan. Dat bordje is dus weg (het houdertje is er nog wel). Van de twee asfaltwegen die voor rechtdoor in aanmerking komen, pak je de linkse. Volgens het boekje houdt na 150 meter het asfalt op, maar deze afstand is groter. Waar het asfalt ophoudt, vind je de eerste rotstoren. Deze heet Vallado.
Deze rotstoren maakt deel uit van een soort knooppuntensysteem. Aan elke rotstoren hangen richtingaanwijzers die wijzen naar andere rotstorens, en als je weet hoe elke toren heet en waar ie staat, kun je zelf een route bepalen. Het is alleen wat jammer dat je de naam van de toren waar je bij staat niet kunt zien, alleen de namen van de toren waar je naartoe kunt lopen.
Van Vallado loop je naar Jabuche en dan naar La Cueva. Daarna stopt het systeem weer, maar dit is geen probleem, omdat de wandeling uitstekend aangegeven is met bordjes met pijlen en geelwitte markering. De weg die je af en toe tegenkomt volgens het boekje, is nu een asfaltweg en een keer moet je hem wat verder volgen dan in het boekje staat. Er lijkt dus wat veranderd te zijn. Volg gewoon de markering! Op de rots met uitzicht Roque Chiñaco, op 053 zijn wij omgedraaid. Het pad om verder naar beneden te lopen is hier duidelijk aangegeven. Wij volgden dezelfde weg terug.

 
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
 
41 Van Igueste richting Playa de Anteguera
Deze wandeling viel voor ons tegen, omdat het niet is gelukt om het strand te bereiken. De eerste klim is mooi en het is leuk om daarna uitzicht op Playa de Anteguera en een groot deel van het Anagagebergte te hebben. Wij zijn gestopt toen het pad zo ongeveer verdween en het er niet op leek dat het snel beter zou worden. Dit is ook de reden dat deze wandeling volgens het boekje van de categorie zwart is. We zijn wel naar het extra topje rechts van het pad, met markering, 426 meter, geweest, waar je net weer wat meer uitzicht hebt. Dat maakte de wandeling toch nog wel de moeite waard. Omdat je de rest van de wandeling eigenlijk vanaf ons eindpunt in grote lijnen kunt overzien, hebben we de indruk dat de totale wandeling wel aardig is, maar niet heel afwisselend en bijzonder. Wij zijn ongeveer 2 uur aan het lopen geweest en hebben een hoogteverschil van 400 meter overbrugd. Horeca is waarschijnlijk wel te vinden in Igueste.

Het startpunt van de wandeling is aan het eind van de doorgaande weg in Igueste (TF-121) op 054. Het einde van de weg is heel duidelijk herkenbaar, je kunt niet verder zonder de stoep op te rijden en er is voldoende ruimte om te draaien en te parkeren.

Vanaf het einde van de weg loop je rechtdoor de stoep op. Bij een splitsing na de kerk neem je het bovenste pad, zodat je al snel voorbij een kleine radiotoren loopt, richting de zee. Al na zo’n 5 minuten gaat er een brede camino naar links, die in steile zigzaggen omhoog leidt. Na 35 minuten loopt het pad zo’n beetje boven de zee. Daar moet je gaan opletten. Na zo’n 15 meter lopen evenwijdig aan de zee, gaat er een duidelijk rotspad naar links. Dit is aangegeven door stenen op het hoofdpad. Je moet dus linksaf, over een zo hier en daar wat lastig, maar niet meer zo steil pad. Al snel kom je op de bergkam op 055. Hier ga je linksaf, richting een huisje. Bij dit huisje begint op 056 de afdaling. Op 057 kom je bij een steenhoop, waarbij je scherp rechtsaf moet en het pad “verdwijnt”. Hier zijn wij omgedraaid. Terug op 056 zijn wij even naar links gelopen naar 058 naar een extra topje, waar wij geluncht hebben. De terugweg is verder hetzelfde als de heenweg.

 
foto
foto
foto
foto
foto
foto