Spanje - Tenerife 2007 Bezienswaardigheden

  San Juan de la Rambla
  La Orotava
  Puerto de la Cruz
  Restaurant Las Palmeras/Arte in San Juan de la Rambla
  Restaurant Las Aguas in San Juan de la Rambla
  Casa del Vino la Baranda in El Sauzal
  Playa El Socorro
  Icod de los Vinos
  Garachico
  Buenavista del Norte
  Masca
  Punta de Teno
  Mirador la Atalaya
  Miradors vanaf de weg naar Masca, de TF-436
  Winkel/restaurant in Masca
  Restaurant Carmen in Icod de los Vinos
  Playa de San Marcos
  San Cristóbal de La Laguna
  Santa Cruz de Tenerife
  Bezoekerscentrum Cruz del Carmen
  Miradors vanaf de weg door het Anagagebergte, de TF-12
  Taganana en Benijo
  Playa de Teresitas
  Teide
  Bezoekerscentra El Portillo en Parador Nacional
  Miradors vanaf de weg door het Parque Nacional del Teide, TF-21
  Miradors vanaf de weg vanaf La Orotava naar de Teide, TF-21
  Miradors vanaf de weg vanaf La Laguna naar de Teide (Cumbre Dorsal), TF-24
  Miradors vanaf de weg vanaf Chío naar de Teide, TF-38
 
San Juan de la Rambla
Volgens de reisgidsen is San Juan de la Rambla een prachtig dorp dat nog grotendeels in typisch Canarische stijl is gebouwd. Dat klopt ook wel, alleen wordt niet vermeld dat veel van die oude huizen behoorlijk vervallen zijn, zodat de straten er niet altijd even mooi uitzien. Al met al vonden wij het een aardig dorp, maar niet heel bijzonder.
 
La Orotava
In La Orotava hebben we gewoon ergens langs de doorgaande weg geparkeerd en gelopen naar het centrum. La Orotava heeft veel mooie oude gebouwen, dus het is de moeite waard om er rond te lopen. Naast vele “family houses” zijn er onder andere het ayuntamiento (gemeentehuis) met plaza met daarachter de Hijuela del Jardin Botanico (een mooi parkje), de Iglesia de la Concepción, het Plaza de la Constitucion (een leuk plein met een mooi uitzicht) en daarbij de Jardines del Marquesado de la Quinta Roja (een park in trapvorm), het Casa de los Balcones (een huis met typisch Canarische balkons en een toeristenwinkel/demonstratie binnen) en een route langs gofiomolens, waarvan wij er twee gezien hebben. Er zit ook een Tourist Information in het historische centrum, maar daar zijn wij niet geweest.
 
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
 
Puerto de la Cruz
In Puerto de la Cruz parkeerden wij in de parkeergarage aan de Calle Santo Domingo bij het Plaza de Europa. De Tourist Information is gevestigd in het Casa de la Aduana aan de Calle Lonjas, bij een haventje, het voormalige douanekantoor (een bezienswaardigheid op zich). Ze hebben daar gratis een goede plattegrond van de stad. Puerto de la Cruz heeft eigenlijk niet zo veel oude gebouwen in het centrum en daarmee niet zo veel bezienswaardigheden op loopafstand. Wij hebben vooral rondgelopen door het voetgangersgebied met de vele toeristenwinkeltjes. We zijn wel op het Plaza del Charco geweest, een leuk plein. Ook de Iglesia Nuestra Señora de la Peña de Francia en het plein ervoor hebben we gezien. Vanwege renovatie was de kerk helaas gesloten. De Ermita San Telmo is een klein kerkje op de boulevard, omgeven door allerlei grote lelijke gebouwen. Van daar af heb je een mooi zicht op het Lago Martináez, een waterpark.
 
foto
foto
foto
foto
 
Restaurant Las Palmeras/Arte in San Juan de la Rambla
Het restaurant ligt aan de Calle Estrecha 15 en is alleen op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondagmiddag geopend. Ze hebben er verschillende sfeervolle ruimten waar je kunt eten, waaronder een rookvrije. Er wordt alleen Spaans gesproken en de kaart is ook alleen in het Spaans. Wij vonden dit het beste restaurant waar we geweest zijn. Ze doen er echt hun best om van elk gerecht iets moois en lekkers te maken en de prijs is vergelijkbaar met elders (www.laspalmerasarte.com).
 
 
Restaurant Las Aguas in San Juan de la Rambla
Volgens diverse reisboekjes is dit een kleinschalig familierestaurantje met maar tien tafels. Sindsdien hebben ze blijkbaar uitgebreid, want nu zijn er meer, verdeeld over meerdere ruimten en het terras. Vanaf het terras heb je mooi uitzicht op de zee en Puerto de la Cruz. Het restaurant is sfeervol aangekleed. De kaart is in meerdere talen beschikbaar, maar het personeel spreekt weinig anders dan Spaans. Op zondagavond en maandag is het restaurant gesloten. De hoofdgerechten zijn alleen per twee personen te bestellen en alles is met vis en/of zeevruchten. Marc vond het daarom niet zo geweldig, maar Helma wel (http://www.sanjuandelarambla.net/Restaurante/iniciorestaurante.htm).
 
 
Casa del Vino la Baranda in El Sauzal
Dit is een wijnmuseum (met proeverij) met daarbij een restaurant. Het restaurant richt zich op de nieuwe creatieve Canarische keuken, die gebaseerd is op traditionele recepten van de eilanden. Ze hebben een terras met uitzicht op zee. Het menu is in diverse talen geschreven en de ober begrijpt ook wat Engels. Wij hebben er lekker gegeten. Het restaurant ligt direct aan de afslag “El Sauzal” van de snelweg TF-5 aan de Calle San Simón op nummer 49. Op zondagavond en maandag is het restaurant gesloten (www.cabtfe.es/casa-vino).
 
 
Playa El Socorro
Dit is een strandje vlak bij San Juan de la Rambla. Je kunt het bereiken via een afslag van de TF-5, dan is het nog een klein stukje omlaag rijden. Het is strand met fijn zwart zand en nauwelijks stenen. Er is voldoende parkeerplaats en gelegenheid om de auto te draaien en één bar/restaurante.
 
foto
 
Icod de los Vinos
In Icod de los Vinos parkeerden wij in de parkeergarage vlak bij de beroemde, meer dan 500 jaar oude drakenbloedboom Drago Milenario, omdat we, nadat we er verkeerd waren gereden, de indruk hadden dat Icod best een grote plaats was. Achteraf ontdekten we dat dat wel meeviel, dus waarschijnlijk hadden we ook gemakkelijk net buiten het centrum kunnen parkeren. Naast de drakenbloedboom en het Plaza de Pila, van waar je de boom zonder te betalen kunt zien, heeft Icod eigenlijk niet veel te bieden. Je kunt nog wel het Parque del Drago (met de beroemde boom, botanische tuin, vulkanische grot, barranco en oud Guanchendorp) en de vlindertuin Mariposario del Drago bezoeken. Ondanks het feit dat er in Icod niet zo veel te zien is, wordt het druk bezocht door toeristen.
 
foto
foto
foto
foto
 
Garachico
Garachico is een leuk plaatsje. Het centrum is mooi gerenoveerd en autovrij/luw gemaakt, waardoor je er rustig kunt rondwandelen om naar de gebouwen en de pleinen te kijken. In 1706 is Garachico verwoest door de lavastromen van de Montaña Negra/Volcán Garachico (waar wij omheen zijn gelopen). Daarna is het opnieuw opgebouwd.
 
foto
foto
 
Buenavista del Norte
In Buenavista del Norte is niet veel te beleven. Er is een kerkje met een leuk plein en een aantal oude huizen.
 
foto
 
Masca
Masca is een oud piratendorp, dat vroeger in rotskleur was gebouwd. De bewoners lokten schepen naar de rotsen en lieten ze erop lopen, zodat ze ze konden plunderen. Sinds Masca via een asfaltweg bereikt kan worden, komen er busladingen vol toeristen. Er zitten dan ook diverse horecagelegenheden in het dorp. Het is best aardig om er even doorheen te lopen en het uitzicht op de kloof te bewonderen.
 
foto
foto
 
Punta de Teno
Als je vanaf Buenavista del Norte de TF-445 blijft volgen tot het einde, kom je uit bij Punto de Teno. Hier is een vuurtoren te vinden en een strandje. Hoewel het in de reisgidsen wordt aangeprezen, vonden wij het geen prettige plek, het was er vies en er was eigenlijk niet zo veel te zien.
 
foto
 
Mirador la Atalaya
Dit is een uitzichtpunt met uitzicht op Garachico. Het ligt aan de TF-82 vanuit El Tanque gezien buiten het dorp net na de afslag van de TF-421 aan de linkerkant. Er is een toeristenwinkel en –horecagelegenheid bij. Toen wij er waren was er een muziek/dansvoorstelling voor toeristen bezig.
 
foto
 
Miradors vanaf de weg naar Masca, de TF-436
Gezien vanaf Santiago del Teide kom je eerst bij Mirador de Cherfe, een pas. Hier kun je zowel de kant van Santiago als de kant van Masca op kijken. Daarna kom je bij Mirador de Masca, met een mooi uitzicht op Masca. De uitzichtpunten die daarna komen tot Masca, zien allemaal uit op Masca. Voorbij Masca kom je bij Cruz de Gilda, vanwaar je Masca vanaf de andere kant ziet. Bij El Roque en het uitzichtpunt daarna kijk je uit over de barranco’s van het Tenogebergte, als er niet te veel wolken zijn.
 
 
Winkel/restaurant in Masca
Helaas hebben we de naam van deze gelegenheid niet onthouden, maar als je vanaf de hoofdweg in Masca langs het kerkje naar beneden loopt, zit de zaak bijna direct links. Je kunt er de boottocht naar Los Gigantes regelen, souvenirs kopen en, tegen onze verwachting in, best lekker eten.
 
 
Restaurant Carmen in Icod de los Vinos
Dit is een restaurant dat met name is gericht op toeristen. De kaart is er in verschillende talen en de ober begrijpt ook Engels. Het restaurant ligt direct onder het Plaza de Pila. Tegen onze verwachting in, hebben we er best lekker gegeten.
 
 
Playa de San Marcos
Dit is een mooi zandstrand, dat vanaf de TF-5 bij Icod de los Vinos duidelijk aangegeven is. Nadeel is dat er tussen het zand toch nogal wat steentjes zitten. Voordeel is dat er bij het strand veel horecagelegenheden zijn.
 
foto
foto
 
San Cristóbal de La Laguna
In La Laguna parkeerden we in de parkeergarage op 033 aan het Plaza de San Cristóbal. Bij de Tourist Information aan de Calle La Carrera (zelf een bezienswaardigheid) haalden we een goede gratis plattegrond van La Laguna. Een route was er niet, we moesten gewoon zelf rondlopen. We liepen eerst naar het Plaza del Adelantado met het gemeentehuis, een kerkje, een klooster met kerk en de gemeentelijke mercado. We liepen in noordelijke richting verder, totdat we links gingen bij de Calle San Augustín. Dit is een straat met veel bezienswaardige gebouwen. Net voor een splitsing gingen we weer links, zodat we op het Plaza de la Concepción uitkwamen met de Iglesia-Catedral Nuestra Señora de los Remedios (gesloten vanwege renovatie). Vanaf het plein gingen we weer in oostelijke richting, via de meest noordelijke straat. Ter hoogte van de Calle Viana gingen we rechtsaf, om vervolgens de tweede straat rechts te nemen, terug naar het Plaza de la Concepción. Vanaf het plein gingen we een klein stukje naar het zuiden, waarna we de volgende straat in oostelijke richting in liepen. Zo waren we langs bijna alle gebouwen met historische waarde gelopen. Tenslotte liepen we nog langs het Plaza Santo Domingo, waarna het nog maar een klein eindje was terug naar de parkeergarage. Wij vonden La Laguna een leuk stadje om te bekijken. Bovendien zit op de hoek van Calle San Augustin en Calle Asc. Y Nieve Pan Paris, een soort eetcafé in oosterse stijl. Ze hebben er onder andere een menukaart met een heel A4-tje aan soorten (biologische en kruiden)thee en heerlijk gebak.
 
 
Santa Cruz de Tenerife
In Santa Cruz parkeerden wij in de parkeergarage aan het Plaza de España. Omdat het hele plein werd gerenoveerd, was er niets van te zien en moesten we een stukje omlopen in plaats van gewoon de weg over te steken naar het Plaza Candelaria. Daar stond een oranje kioskje, waar gratis plattegronden werden uitgedeeld en een wandelroute door de stad werd uitgelegd. Vanaf het plein moesten we rechtdoor lopen, door de Calle de Castillo, de winkelstraat. Zo kwamen we bij het Plaza General Weyler. Via de Avenida Venticinco kwamen we bij het Plaza de 25 Julio, met hele leuke betegelde banken. Door een kleiner straatje, rechts van de doorgaande weg, kwamen we bij Parque Garcia Sanabria, waar we even rondkeken. Door de Calle El Pilar liepen we naar het Plaza del Principe, met aan de achterkant de Iglesia de San Francisco. Min of meer rechtdoor kwamen we weer terug bij het Plaza Candelaria. Ten westen daarvan was de oude wijk, waar wij niet zo veel aan vonden, met de Iglesia de la Concepción, die gesloten was. Voorbij de oude wijk was nog de Mercado Nuestra Señora de Africa, waar we nog wel in konden, maar waar vanaf drie uur alleen de supermarkt in de kelder nog open was. We zijn niet meer naar het Auditorio de Tenerife (het operagebouw) en het daarachterliggende waterpark gelopen. We vonden Santa Cruz eigenlijk een drukke, niet zo gezellige werkstad, dus we zijn er niet zo lang gebleven.
 
 
Bezoekerscentrum Cruz del Carmen
In dit bezoekerscentrum wordt informatie gegeven over het Anagagebergte. Omdat de teksten alleen in het Spaans waren, hadden wij er niet zo veel aan. Het bezoekerscentrum ligt aan de TF-12 en er is ook een mirador bij.
 
 
Miradors vanaf de weg door het Anagagebergte, de TF-12
Als je vanaf La Laguna komt, is er eerst een uitzichtpunt zonder naam, bijna aan het eind van de slingerende klim naar boven. Hier kijk je uit over La Laguna en Santa Cruz. Het volgende uitzichtpunt is bij het bezoekerscentrum Cruz del Carmen. Vanwege de bewolking hebben wij dit uitzicht niet gezien. Voor het volgende mirador, Pico del Ingles, moet je een stukje een doodlopende weg in rijden, maar dat is zeker de moeite waard. Dan komen er twee bij El Roquillo en Montaña Chamuscada. Het laatste mirador is bij El Bailadero.
 
 
Taganana en Benijo
Omdat we er geen wandeling hebben gemaakt, zijn we met de auto de TF-134 afgereden langs Taganana tot in Benijo. In de afdaling heb je mooi uitzicht op Taganana en de achterliggende bergen. Van de weg verder langs de kust vonden wij het stukje bij Roque de las Bodegas het mooiste. Hier hebben ze bij een rots een klein piertje gemaakt, waardoor je een stukje “de zee in kunt lopen” en een mooi uitzicht hebt op de kust.
 
 
Playa de Teresitas
Dit is een strand dat is opgespoten met saharazand, bij San Andrés aan de TF-11 voorbij Santa Cruz. Als je een stukje doorrijdt over de TF-121, heb je bij Punta de los Órganos een mooi uitzicht op het strand, op San Andrés en op Santa Cruz.
 
 
Teide
De makkelijkste manier om de Teide te “beklimmen” is gebruik te maken van de kabelbaan, de Teleférico del Teide. Vanaf het benedenstation aan de TF-21 door het nationale park op 2.356 meter wordt je naar een hoogte van 3.555 meter gebracht. De kosten voor een retourtje zijn € 22,- per persoon. Je kunt naar boven van 9.00 tot 16.00 uur en naar beneden tot 17.00 uur. Belangrijk is dat de kabelbaan niet werkt bij slecht weer en bij harde wind. Slecht weer kun je misschien vanaf de kust nog wel zien, maar harde wind is vanaf daar niet te voorspellen. Voordat je speciaal omhoog gaat rijden voor de Teide, is het daarom handig om te bellen met het informatienummer van de kabelbaan, 922 010 445, om te vragen of hij werkt. Dat kan in het Spaans en in het Engels. Tenslotte is het handig om er rekening mee te houden dat het zo hoog veel kouder is dan aan de kust en dat het er vaak heel hard waait. Warme kleren meenemen is dus geen overbodige luxe! Onder “wandelingen” is te lezen dat er, bij gebruikmaking van een retourtje, boven niet zo heel veel te doen is, tenzij je speciale toestemming hebt gehaald om de top van de Teide te beklimmen. Dat kun je doen in Santa Cruz bij het kantoor van het nationale park aan de Calle Emilio Calzadilla 5, vierde verdieping. Daarvoor moet je een kopie van je paspoort meebrengen. Het kantoor is open op werkdagen van 9.00 tot 14.00 uur. Je krijgt toestemming voor één bepaalde dag. Als het dan te slecht weer is, heb je pech. Wij hebben al deze moeite niet gedaan. Op de Teide zie je inderdaad een pad naar boven met daarvoor een ketting en bewaking erbij (http://www.telefericoteide.com/ing/infogral.html).
 
 
Bezoekerscentra El Portillo en Parador Nacional
In beide bezoekerscentra wordt informatie gegeven over het nationale park en de vulkanen. Het bezoekerscentrum El Portillo heeft het meeste te bieden, daar hebben ze best een leuke en interessante tentoonstelling.
 
 
Miradors vanaf de weg door het Parque Nacional del Teide, TF-21
De TF-21 van het bezoekerscentrum El Portillo tot aan Boca Tauce is schitterend om te rijden. Je kijkt voortdurende uit over het mooi gekleurde vulkaanlandschap. De uitzichtpunten aan deze weg geven meer de gelegenheid om even rustig naar het landschap te kijken, dan dat ze speciaal mooier zijn dan andere punten.
 
 
Miradors vanaf de weg vanaf La Orotava naar de Teide, TF-21
Deze miradors hebben wij niet zo uitvoerig bekeken, omdat er vaak niets te zien was door de wolken. De miradors kijken uit over de Orotavavallei.
 
 
Miradors vanaf de weg vanaf La Laguna naar de Teide (Cumbre Dorsal), TF-24
Deze weg hebben we speciaal gereden, omdat de uitzichten heel erg mooi zouden zijn. Het eerste stuk bij La Esperanza heeft niets te bieden. Daarna komt er een paar niet zo indrukwekkende miradors, Mirador Pico de las Flores en Mirador de Ortuno. Pas op het punt waar je via een stuk hobbelweg van de doorgaande weg af moet voor twee miradors, Mirador de la Chipeque (op het zuiden) en Mirador Chimaque (op het noorden), wordt het de moeite waard. Daarna rij je via Mirador Ayosa, Mirador La Tarta en Mirador Corral del Niño het vulkaanlandschap in.
 
 
Miradors vanaf de weg vanaf Chío naar de Teide, TF-38
Het enige mirador in het park, Mirador de Chío, vonden wij niet bijzonder. Veel verder komt er nog een mirador vanwaar je kunt kijken over de westkust, dat wel aardig is.