Portugal - Madeira 2006 Bezienswaardigheden

  Camacha
  Ribeiro Frio
  Uitzichtpunt Pico do Facho
  Uitzichtpunt bij Ponta de São Lourenço
  Strand bij Prainha
  Machico
  Uitzichtpunt Eira do Serrado
  Curral das Freiras
  Funchal
  Uitzichtpunt bij Portela
  Faial
  Santa Cruz
  Câmara de Lobos
  Uitzichtpunt Pico do Torre
  Cabo Girão
  Uitzichtpunt Boca da Encumeada
  Uitzichtpunt Bica da Cana
  Ponta do Pargo
  Porto Moniz
  Kustweg van São Vicente naar Santana of andersom
  Santana
  Kerk van São Jorge
  Afdaling van de ER 101 naar Paul do Mar
  Calheta
  Ribeira Brava
  Afdaling van Boca da Encumeada richting Ribeira Brava
  São Vicente
  Oude kustweg van São Vicente naar Porto Moniz
  Ponta do Sol
 
Camacha
Camacha wordt in veel vakantiegidsen genoemd als een bezienswaardigheid en ook druk bezocht door toeristen, vanwege het traditionele vlechtwerk. Naar onze mening is er in Camacha bijzonder weinig te beleven. Er is een centraal plein met Relógio, een centrum met het traditionele vlechtwerk van Camacha, dat je er kunt kopen en dat ter plaatse ook wordt vervaardigd, met daarbij een café en een goed restaurant (met een aardig uitzicht).
 
Ribeiro Frio
In Ribeiro Frio is er een grote forellenkwekerij, die bezichtigd kan worden, een souvenirwinkel en een restaurant en er beginnen twee wandelingen. Verder is er niets te beleven. Desondanks wordt het plaatsje bezocht door heel wat touringcars met toeristen per dag.
 
Uitzichtpunt Pico do Facho
Pico do Facho is een uitkijkpunt dat staat aangegeven vanaf de oude weg van Machico naar Caniçal, dat men vroeger gebruikte om vuren op Porto Santo te zien. Die vuren werden aangestoken, om te waarschuwen voor piraten. Wij vonden het uitzicht tegenvallen.
 
foto
 
Uitzichtpunt bij Ponta de São Lourenço
Vlakbij Ponta de São Lourenço is er een uitzichtpunt (aangegeven met “Miradouro” op de weg van Caniçal naar Baía da Abra), met uitzicht op de zee en de rotsen. Na de wandeling bij Ponta de São Lourenço is dit uitzichtpunt niet zo bijzonder meer.
 
foto
 
Strand bij Prainha
Op de weg van Caniçal naar Baía da Abra kom je langs het strand bij Prainha. Het is een klein strand, maar er is veel parkeerruimte en bovendien is het een (zwart) zandstrand. Er kan goed gezwommen worden. Extra service is dat er een douche is, om het zeewater weer af te spoelen. Er is ook een barretje, maar toen wij er waren, was het gesloten. Nadeel is dat je een flink eind moet afdalen vanaf de parkeerplaats.
 
foto
 
Machico
Machico is de tweede grootste stad van Madeira en het centrum is best leuk. Het is handig en niet duur om in de parkeergarage te parkeren. Je komt dan meteen naar buiten op de boulevard aan zee. Na een stukje lopen zie je links een geel fort, waarin de toeristeninformatie gevestigd is. Als je het pleintje naast het fort oversteekt, kom je in een winkelstraatje, met een pastelaria met heerlijk gebak voor bijzonder weinig geld. Het winkelstraatje komt uit bij een volgend plein, met een kerk en het gemeentehuis. Verder naar links en dan weer naar rechts staat een kapel. Na nog een stuk doorlopen kom je weer bij de boulevard en aan het eind daarvan is een tweede fort te vinden, dat erg vervallen is. Via de boulevard kun je weer terug naar de parkeergarage.
 
foto
foto
 
Uitzichtpunt Eira do Serrado
Dit is een uitzichtpunt, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het dal van Curral das Freiras. Er zijn een grote parkeerplaats, een souvenirshop en een restaurant.
 
foto
 
Curral das Freiras
Dit is een dorpje in een diep dal, waar tot voor enkele jaren geen asfaltweg naartoe liep. Het is duidelijk dat er in het dorpje sindsdien veel veranderd is. Aan de hoofdstraat liggen een heleboel souvenirwinkeltjes, restaurants en barretjes. Van een authentiek dorpje is geen sprake meer. Na de eerste asfaltweg, die door een paar hele schattige, lage tunneltjes loopt, is er een grote tunnel aangelegd voor de touringcars die toeristen aanvoeren. Het dorpjes is het zeker niet waard om het speciaal te gaan bekijken. De ligging en het uitzicht erop zijn wel mooi.
 
 
Funchal
In Funchal parkeerden wij in een parkeergarage op P001. Toen we naar buiten kwamen, stonden we op de boulevard. We liepen in oostelijke richting tot Fortaleza de São Tiago. Daarna liepen we de Zona Velha (de oude wijk) in. Via deze wijk kwamen we bij de Mercado dos Lavradores terecht. We staken een de drukke weg, waaraan de markthal lag, over en volgden de Dr. Fernão Ornelas totdat we rechts de Igreja do Carmo zagen. Die liepen we aan de linkerkant voorbij, naar het Praça do Carmo. Daarna liepen we naar het westen en staken een volgende drukke weg en een rivier over. Ter hoogte van het Cãmara Municipal liepen we naar het Praça do Municipo, waar ook de Igreja do Colégio stond. Via Rua do Castanheiro, Rua São Pedro, Rua Mouraria, Rua da Carreira en Rua São Francisco kwamen we bij de Jardim Municipal, met allerlei bijzondere bomen. Via de Avenida Arriaga liepen we langs het Palácio de São Lourenço naar het Monumento a João Gonçalves Zarco, de ontdekker van Madeira. Iets verder kwamen we bij de Catedral Sé. Via het Praça Colombo liepen we weer terug naar de boulevard. Het eten bij grand café Golden Gate aan de Avenida Arriaga was uitstekend.
 
foto
foto
foto
foto
foto
foto
 
Uitzichtpunt bij Portela
Vanaf de doorgaande weg in de bocht bij Portela heb je een mooi uitzicht op de Penha de Águia en Porto da Cruz.
 
foto
foto
 
Faial
Volgens de vakantiegidsen zou dit dorpje prachtig zijn. We zijn er doorheen gereden (ook over de weg door het centrum) en wij vonden het niets bijzonders.
 
 
Santa Cruz
Santa Cruz is een leuk stadje, met een klein centrumpje. Er zijn een paar kleine voetgangersstraatjes, een schattig pleintje, een kerk en een boulevard.
 
foto
foto
 
Câmara de Lobos
Naar onze mening is dit geen gezellig plaatsje. Er zijn een haventje, een kapelletje en een kerk en een enkel aardig straatje.
 
foto
 
Uitzichtpunt Pico do Torre
In Câmara de Lobos wijst een bordje de weg naar het uitzichtpunt. Het is een klein bergje, midden in het dorp, waardoor je in alle richtingen om je heen kunt kijken.
 
 
Cabo Girão
Dit is de hoogste klif van Europa, met een hoogte van ruim 500 meter. Vanaf de klif heb je een mooi uitzicht richting het oosten.
 
foto
 
Uitzichtpunt Boca da Encumeada
Volgens de vakantiegidsen is het uitzicht vanaf Boca da Encumeada heel mooi. Wij vonden er niet zoveel aan.
 
 
Uitzichtpunt Bica da Cana
In Bica da Cana staat een “miradouro” aangegeven. Het is óf geen bijzonder uitzicht, óf ver lopen om er te komen, want wij waren niet enthousiast.
 
 
Ponta do Pargo
Dit is het meest westelijke punt van Madeira. Er staat een vuurtoren en er is een miradouro. Het uitzicht hebben wij niet gezien, omdat er te veel wolken waren.
 
 
Porto Moniz
Dit is een aardig plaatsje. Grappig is dat het toeristengebied gescheiden is gehouden van het oude centrum. Het toeristengebied ligt direct aan zee en er zijn een boulevard, veel horecagelegenheden, een paar souvenirwinkeltjes, een mooi zwembad en een aquarium met vissen uit de omgeving van Madeira.
 
foto
foto
foto
 
Kustweg van São Vicente naar Santana of andersom
Dit is een mooi stuk om te rijden. Vooral de uitzichten op Arco de São Jorge zijn prachtig. Eventueel kun je voor één tunnel de oude weg net voor de tunnel rechtsaf nemen.
 
 
Santana
Er zijn huisjes met een rieten puntdakje, die typisch zijn voor Santana. Bij Santana is er een themapark hiervan, dat staat aangegeven vanaf de doorgaande weg. Wij zijn daar niet heen geweest, maar in het dorp zelf zijn her en der ook Santanahuisjes te zien, die zelfs gewoon bewoond zijn.
 
foto
foto
foto
foto
foto
 
Kerk van São Jorge
De kerk van São Jorge zou de mooiste van de hele noordkust van Madeira zijn. Wij vonden de kerk wel aardig. Vanaf de doorgaande weg staat de kerk met een bord aangegeven.
 
 
Afdaling van de ER 101 naar Paul do Mar
Dit is een mooi stuk om te rijden, met mooie uitzichten op Paul do Mar. Neem vanaf de ER 101 de afslag naar Fajã da Ovelha en houd daarna richting Paul do Mar aan.
 
 
Calheta
Het oude deel van Calheta ligt aan de doorgaande weg. Daarnaast is er een nieuw toeristencentrum gemaakt aan zee, met twee witte zandstranden, hotels, winkels en veel terrassen.
 
 
Ribeira Brava
Ribeira Brava heeft een klein centrum aan zee, met een vrij groot overdekt winkelcentrum. Daarnaast is er een kerk, het gemeentehuis, de ruïne van een fort, een markthal, een boulevard en een paar leuke straatjes.
 
foto
 
Afdaling van Boca da Encumeada richting Ribeira Brava
Dit is een mooie weg om te rijden, met uitzichten op Serra de Água.
 
 
São Vicente
São Vicente is een schattig plaatsje, waarvan het centrum bestaat uit een paar straatjes en een kerkplein met een mooi kerkje. Daarnaast is er een strandje met zwart zand en wat horecagelegenheden aan de boulevard. Om te eten is O Virgilio aan zee wel leuk. Ferro Velho in het centrum vonden wij maar niets. Er zijn in São Vicente ook lavagrotten, maar die hebben wij niet bezocht.
 
foto
foto
foto
 
Oude kustweg van São Vicente naar Porto Moniz
Dit is een mooie weg om te rijden met prachtige uitzichten op de kust, Seixal en Porto Moniz. Telkens voor een tunnel gaat er een klein weggetje rechtsaf en die weggetjes moet je nemen. Omdat de meeste van deze weggetjes éénrichtingsweggetjes zijn, kun je deze route alleen in de genoemde richting rijden.
 
foto
 
Ponta do Sol
Ponta do Sol is wel een aardig plaatsje, met een kerk, een aantal voetgangersstraatjes en een boulevard met een terras.
 
foto