Ierland - Co. Kerry 2005 Bezienswaardigheden

  Culloo Head en de Atlantic Whirlpool op Valentia Island
  Steenrij Eightercua
  Uitzichtpunt Ladies’ View
  Muckross House
  Glengarriff Woods Nature Reserve
  Seal Point
  Killarney
  Beehivehuts van Fahan
  Gallarus Oratory
  Kustweg van Eyeries naar Ardgroom
  Ballycrovane Ogham Stone
  Steencirkel Ardgroom of Canfea
  Lord Brandon’s Cottage
  Ross Castle
  Steencirkel Lissyviggeen
  Autoroute Ballaghisheen Gap
  Autoroute Ballagh Beama Gap
  Steencirkel Kenmare
  Steencirkel Uragh
  Glen Inchaquin Park
  Steencirkel Drombohilly
  Uitzichtpunt bij Aghadoe
  Strand bij Inch
 
Culloo Head en de Atlantic Whirlpool op Valentia Island
Culloo Head is een grote rotspartij aan de noordkust van Valentia Island, helemaal in het westen van Iveragh, die de Ierse vissers gebruiken voor het vissen. In een spleet tussen de rotsen kun je het wild kolkende zeewater zien en dat is de whirlpool. Om er te komen kun je het beste je auto parkeren bij B001 en lopen naar B002.
 
foto
foto
foto
foto
 
Steenrij Eightercua
De steenrij Eightercua is vanaf B003 te zien. Dit is langs de doorgaande weg van Waterville naar Kenmare, kort na Waterville aan de linkerkant van de weg op een heuvel. Langs de weg is het lastig parkeren.
 
foto
 
Uitzichtpunt Ladies’ View
Ladies’View is een uitzichtpunt langs de oude weg van Killarney naar Kenmare op B004. Het uitzicht over het Killarney National Park met de meren en de McGillycuddy’s Reeks is schitterend.
 
foto
foto
foto
 
Muckross House
Muckross House ligt vlakbij Killarney in het Killarney National Park op B005. Het oude landhuis is ingericht en te bezichtigen. Er zijn ook tuinen en boerderijen waar nog op de ouderwetse manier wordt gewerkt.
 
foto
 
Glengarriff Woods Nature Reserve
Het Glengarriff Woods Nature Reserve is één van de weinige overgebleven originele eikenbossen in Ierland. Het is te vinden in de buurt van Glengarrif en je kunt er wandelen onder andere vanaf B006 en B007.
 
foto
foto
 
Seal Point
Midden in Glengarriff staan richtingaanwijzers voor boottochten, een park of tuin en ‘Seal Point’. Eerst kom je bij de aanlegsteiger voor de boten. Als je het pad vervolgt, loop je door een soort bos. Op sommige punten kun je uitkijken over het water. Bij het verste punt heb je goed zicht op een paar rotsen waar zeehonden liggen te zonnen.
 
foto
foto
 
Killarney
Killarney is een aardig toeristenstadje, met heel veel pubs en restaurants, waar je best goed kunt eten. Vanaf 21.00 of 21.30 uur is er op veel plaatsen dagelijks (traditionele) Ierse live muziek (speciaal voor toeristen). Vlakbij het centrum is St. Mary’s Terrace te vinden, een klein straatje met hele kleine huisjes, die rond 1890 zijn gebouwd door de graaf van Kenmare, als eerste massabetonbouw in Killarney.
 
foto
 
Beehivehuts van Fahan
De Beehivehuts (bijenkorfwoningen) zijn kleine constructies, waarvan de stenen zonder mortel in de vorm van een bijenkorf zijn gestapeld. Vermoedelijk stammen ze uit de 12e eeuw. Of ze ook echt als woningen zijn gebruikt, is niet zeker. De hutjes zijn te vinden op B008, langs de weg aan de zuidkust van Dingle, helemaal in het westen. Er staat een boerderij bij en de eigenaars vragen € 2,00 per persoon als entree. Jammer is dat ze voor dat geld de hutjes niet netjes in orde hebben gemaakt, maar ze voor een deel gebruiken als rommelhok, vuilnisbak en schapenstal.
 
foto
foto
 
Gallarus Oratory
Het Gallarus Oratory is te vinden vanaf de weg van Ballinrannig naar Dingle en is vanaf daar met bordjes aangegeven. Het Gallarus Oratory is een stenen gebouwtje, dat waarschijnlijk de kern vormde van een vroegmiddeleeuws klooster. Hoewel het alleen opgestapelde stenen zonder mortel betreft, is het gebouwtje nog altijd volkomen waterdicht. De normale ingang is via een commercieel bezoekerscentrum, maar als je doorrijdt er voorbij, kom je bij een pad dat rechtstreeks naar het gebouwtje leidt op B009. In ons geval was het afgesloten door een hek. Door over het hek van het ernaast gelegen weiland te klimmen, kun je wel via het weiland een duidelijke blik werpen op het Gallarus Oratory.
 
foto
 
Kustweg van Eyeries naar Ardgroom
In het noorden van Beara Peninsula loopt een kustweg van Eyeries naar Ardgroom. Vanaf deze weg zijn de uitzichten over de baai echt schitterend.
 
foto
foto
 
Ballycrovane Ogham Stone
Vanaf de kustweg van Eyeries naar Ardgroom wijzen bordjes de weg naar de Ogham Stone op B010. Ogham stones zijn rechtopstaande stenen. Ze zijn een nalatenschap van de Kelten. Deze steen dateert van 700-800 voor Christus en is de grootste van Ierland. De inscripties zijn veelal aangebracht ter nagedachtenis van een persoon. Op deze steen staat geschreven: Zoon van Von Deich, nazaat van Torainn (MAQI – DECCEDDAS TURANIAS), door middel van ingekerfde lijnen aan de lange zijde van de steen van linksonder naar –boven in groepjes van 1 t/m 5. Er kunnen 21 lettertekens worden herkend. Het zou kunnen dat de stenen begraafplaatsen markeren, of markeringen van prehistorische trekwegen zijn. Deze steen is misschien opgericht om één van de meest westelijke punten van Ierland te markeren. Het pad naar de steen loopt via een boerderij, waar € 2,00 entree per persoon wordt gevraagd.
 
foto
foto
 
Steencirkel Ardgroom of Canfea
Vanaf de weg van Ardgroom naar Lauragh wijst een bordje de richting van de steencirkel. Bij een splitsing waar geen bordje meer staat, moet je linksaf. Vanaf de oprit van een boerderij (je moet twee hekken door) loopt een pad naar de steencirkel op B011.
 
foto
foto
 
Lord Brandon’s Cottage
Op B012 ligt Lord Brandon’s Cottage. Hier komen en gaan een paar keer per dag de boten naar Ross Castle. Verder is er weinig te zien en de horecagelegenheid die er is gevestigd, is ook niet echt geweldig. Je kunt er met de auto alleen komen via Moll’s Gap (tussen Killarney en Kenmare).
 
 
Ross Castle
Ross Castle is een oud kasteel. Het ligt bij Killarney in het Killarney National Park aan Lough Leane. Vanaf de doorgaande weg in Killarney is het aangegeven. De gps-coördinaten zijn B013. Het kasteel is te bezichtigen.
 
foto
foto
 
Steencirkel Lissyviggeen
Om de steencirkel te vinden, hebben we de auto geparkeerd op een heel klein inhammetje langs de doorgaande weg van Killarney naar Cork op B014. Dit is niet zo’n hele veilige plaats en je kunt er moeilijk stoppen. We zijn een stukje doorgelopen langs de weg in de richting van Cork. Op B015 zijn we een zandpad scherp links omhoog ingegaan. Bijna meteen kwamen we bij een hek, dat open stond. Anders is er makkelijk overheen te klimmen. Op basis van de gps-coördinaten van de steencirkel (B016) zijn we door de weilanden omhoog geklommen. Eerst kwamen we bij twee grote rechtopstaande stenen en daarachter lag de steencirkel.
 
foto
foto
 
Autoroute Ballaghisheen Gap
De route vanuit Cahersiveen of Waterville via het Ballaghisheen Gap naar Glencar is schitterend. De uitzichten op onder andere de McGillycuddy’s Reeks zijn schitterend.
 
 
Autoroute Ballagh Beama Gap
De route vanuit Glencar via het Ballagh Beama Gap naar Sneem of Kenmare is heel mooi, met schitterende uitzichten.
 
 
Steencirkel Kenmare
De steencirkel in Kenmare ligt op B017 en is heel makkelijk te vinden. Vanaf het plein met de Tourist Office wijzen bordjes de weg. Dat betekent dat het er behoorlijk druk is.
 
foto
 
Steencirkel Uragh
Om bij steencirkel Uragh te komen, moet je vanaf de weg van Kenmare naar Tuosist een bordje met steencirkel naar links volgen. Door de bordjes te volgen, is de steencirkel makkelijk te vinden. Er staat een soort brievenbus voor entreegeld (1 euro per persoon), die door een oud mannetje in de gaten wordt gehouden. De gps-coördinaten van de steencirkel zijn B018.
 
foto
 
Glen Inchaquin Park
‘Glen Inchaquin Park is een idyllische vallei, geschikt voor een dagje uit met de hele familie. Er is parkeergelegenheid dichtbij de watervallen en picknickplaatsen. Er zijn wandelroutes rondom de waterval, cascades, stromen en meren, die geschikt zijn voor zowel oudere als jongere mensen. Je kunt je eigen picknickmand meenemen, of gebruik maken van hetgeen er aangeboden wordt. De schoonheid van Glen Inchaquin is moeilijk in woorden uit te drukken. Het is ook een paradijs voor de vogelaar en de botanist, dus waarom zou je ons geen bezoek brengen en het zelf komen bekijken. Je bent zeker van een dag om te onthouden. Glen Inchaquin biedt adembenemende landschappen en een omgeving waarin het een genot is om rond te dwalen. Wandel over de bruggen over bergstromen, extra spectaculair op een natte dag. Loop over bergpaden en tracks met trappen uitgehakt in rotsen om boven de waterval uit te komen. Van een brug over het punt waar bergstroom waterval wordt, kijk je naar boven naar de glens en meren in de hogere valleien en kijk je naar beneden naar Kenmare Bay en zwijmel je bij de geweldige aanblik van de verschillende meren en stromen door de groene weilanden en bossen met de McGillycuddy Reeks op de achtergrond.’ Er is ook een extra wandeling, die een ‘normale’ bergwandeling is. De entree is € 4,50 per persoon. Glen Inchaquin Park is te vinden op B019. Je komt er door vanaf de weg van Kenmare naar Tuosist het bordje Scenic Park naar links te volgen.
 
foto
foto
foto
 
Steencirkel Drombohilly
Steencirkel Drombohilly vind je door vanuit Kenmare de weg richting Castletownbere te nemen. Kies bij de afslag de weg rechtsaf langs het water (de kustweg). Dat is ook richting Tuosist. Bij een volgend kruispunt, waar je rechtsaf naar Tuosist gaat, ga je links een landweg in (B020). Rij door tot ongeveer B021. Daar kun je de auto langs de kant van de weg zetten. Wij zijn vanaf daar gaan lopen, door weilanden heen. Het probleem was dat de steencirkel in een weiland stond, dat heel grondig was afgezet met prikkeldraad. Het was moeilijk een plek te vinden om over het prikkeldraad te kunnen klimmen. Op B022 konden we over een hek klimmen. Daarna liepen we door het weiland naar B023, waar we over een volgend hek konden klimmen. Volgens konden we bij B024 uiteindelijk het prikkeldraad over. Toen hoefden we alleen nog onder een enkel draadje door en waren we bij de steencirkel (B025).
 
foto
foto
 
Uitzichtpunt bij Aghadoe
Het uitzichtpunt was niet echt fantastisch, maar wel direct herkenbaar, omdat er twee busladingen toeristen over een grasveld struinden. Het is te vinden op B026. Vanaf de weg van Killarney naar Killorglin neem je de R563 en vrij snel erna een weggetje naar rechts met een bordje. Er zijn ook nog een kasteeltje, een kerk, een toren en een begraafplaats.
 
foto
 
Strand bij Inch
Het strand van Inch op B027 is leuk om te zien, omdat het op een schiereiland in Dingle Bay ligt en omdat iedereen er met z’n auto op rijdt. Bovendien heeft het strandtentje heerlijk gebak. Het strand ligt aan de doorgaande weg langs de zuidkust van Dingle.
 
foto
foto
foto